15 Mayıs 2013 Çarşamba

Şatobiryan


Chateaubriand (Şatobiryan) nerede yenir?

Önceki Yazı << Sonraki Yazı >> 
 
Damak tadı sayfasında bu hafta adının asilliği ve lezzetiyle Şatobiryan bulunuyor. Usta aşçıların, et yemeklerinin en asili olarak gördüğü Şatobiryan Fransa mutfağının en lezzetli yemeklerindendir. Adını döneminin Fransa’daki Londra Büyükelçisi Kont François Renè Vicomte de Chateaubriand’dan almıştır ve ilk kez bearnaise sosunun yaratıcısı Montmireil tarafından Kont Chateaubriand adına hazırlanmıştır. Bu asil Fransız yemeği pahalı bir et olan dana bonfileden yapılıyor. Bu etin özelliği ise sinirsiz ve yumuşak olması, üzerinde tenya ve asalakların olmaması, mikroplardan uzak olmasıdır. Bonfilenin yanında tereyağı, mantar, domates ve baharat da kullanılan malzemeler arasında. Şatobiryan hazırlanırken öncelikle fileto vurularak yassılaştırılır. Lezzetine lezzet katması için tercihe göre fileto, tereyağıyla kaplanarak 24 saat süreyle buzdolabında marine edilir. Yassılaştırma işleminden sonra, tuz ve biberle harmanlanarak kızartılır. Yüksek bir sıcaklıkta 5-6 dk süreyle her iki tarafta pişirilip servis tabağına konur. Bu sırada domatesler fırında ya da ızgarada pişirilir, mantarlar tereyağında sote yapılarak domateslerin üzerine oturtulur. Domatesler, servis tabağına, Şatorbiryan etinin yanına konur. Garnitur olarak kızarmış patates ve bearnaise sosuyla beraber servis edilir. Özel akşamların asil yemeği Şatobiryan’ı Alanya’da ustalıkla hazırlayan mekanları sizler için gezdik.

***

  

Goldcity

Goldcity Turizm Kompleksi Şatobiryan’ı afiyetle yiyebileceğiniz adreslerden. Usta Aşçı Erdem Dırbalı tarafından hazırlanan Şatobiryan’ın ana malzemeleri 500 gr bonfile eti, patates, kabak, havuç, mantar, kiraz domates, sarımsak, soğan, taze kekik, demiglas sos, ayçiçeği yağı, tereyağı ve baharatlar. Bonfile eti ayçiçeği yağında taze kekik ve sarımsak ile tavada kızartılarak baharatları eklendikten sonra fırına atılıyor. Yaprak şekli verilen sebzeler suda haşlandıktan sonra tereyağında soteleniyor. Şatobiryan, istenilen kıvamda piştikten sonra sebzeler ve demiglas sos ile servise sunuluyor.

***

  

Memento

Şatobiryan yemeğini en iyi şekilde hazırlayıp sunan mekanlar arasında Memento Restoran da bulunuyor. Memento’da Şatobiryan, 400 gr bonfile eti, baharatlanmış fırın patates, çam fıstığı, kavrulmuş Fransız fasulyesi ve Memento mutfağına özel bearnaise sos ile hazırlanıyor. Timur turna tarafından minimum 2 kişilik hazırlanan Şatobiryan, müşteri isteğine göre az veya çok pişmiş olarak sunuluyor. Daha önceden hazırlanmış servis tabağına bonfileler yerleştirilerek Memento’da hazırlanan bearnaise sos eşliğinde servis ediliyor. Memento’da 2 kişilik Şatobiryan’ın ücreti 90 TL.

***

 

Barcelona

Alanya’da Şatobiryan yemeğinin doğru adreslerinden bir tanesi de Barcelona Restoran. Barcelona’da Şatobiryan masanızın hemen yanında flambede hazırlanıyor. Şatobiryan’ın servis tabağında kıtır ekmek, Amerikan patates ve haşlanmış sebze bulunuyor. Flambede şarapla birlikte kızartılan bonfile etleri servis tabağında bulunan kıtır ekmeklerin üzerine yerleştiriliyor. Şatobiryan’ın yanında bearnaise sos, paper sos ve sour sos veriliyor. 550-600 gr bonfile etiyle minimum 2 kişilik hazırlanan Şatobiryan’ın fiyatı 72 TL.

***

 

Han Tex-Mex

Meksika mutfağında oldukça iddialı olan Han Tex-Mex Şatobiryan’da da öne çıkıyor. Müşteri önünde falambede hazırlanan Şatobiryan’ın içinde 500 gr bonfile, mantar, soğan, biber çeşitleri ve değişik sebzeler bulunuyor. Şatobiryan’ın servis tabağında ise haşlanmış sebzeler, folyo patates, pilav ve kızarmış tost ekmeği yer alıyor. Az veya çok pişmiş bonfile dilimleri bu kızarmış tost ekmeğinin üzerine konuluyor. Kremalı mantar sos, bearnaise sos ve paper sos ile servise sunulun iki kişilik Şatorbiyan’ın fiyatı 55 TL.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder